Vastgoed actueel 5

Volgens de Nederlandse banken ING en ABN Amro houdt de onzekerheid rondom de Brexit de markten in haar greep. De uitslag heeft het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie onder druk gezet, en markten reageren nu heftig op bijvoorbeeld uitspraken van politici.

Volgens de Nederlandse banken ING en ABN Amro houdt de onzekerheid rondom de Brexit de markten in haar greep. De uitslag heeft het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie onder druk gezet, en markten reageren nu heftig op bijvoorbeeld uitspraken van politici.

Beide banken hebben dan ook hun groeiverwachtingen voor dit jaar bijgesteld. ING Economisch Bureau verlaagt de groeiraming voor 2016 naar 1,8% (was 2,1%) en voor 2017 naar 1,3% (was 1,9%). Volgens de ABN komt de groei in Brexit-scenario’s in 2017 tot zo’n 1¾% lager uit. ‘Dat is een iets zwaardere tik dan voor de eurozone, omdat het VK een belangrijker exportpartner is voor Nederland.’ 

Financiële markten herstelden zich dinsdag enigszins na de uitschieters die het referendum van donderdag op vrijdag en maandag had veroorzaakt. Zo zijn belangrijke indicatoren, zoals de prijzen van de Britse pond en olie, weer iets opgelopen. Maar volgens het fd lijkt dat te gaan om de beruchte ‘dead cat bounce’, waarin het indekken van eerder ingenomen shortposities en winstnemingen op veilige havens de trend tijdelijk keren.

‘Chaos en gebrek aan leiderschap’

Hoofd macro-onderzoek van ABN Amro Nick Kounis uitte in de ABN nieuwsbrief afgelopen dinsdag openlijk kritiek op het gebrek aan leiderschap. De bank ziet niet alleen in het referendum maar deste meer nog in de reacties van EU leiders en het Nederlandse bestuur redenen om de verwachtingen voor de economische groei en de rente neerwaarts bijstellen en ook de vooruitzichten voor diverse valutaparen aan te passen. Daarbij noemt Kounis onzekerheid als een invloedrijke factor. “Er zijn meer vragen dan antwoorden als we proberen in te schatten hoe de zaken zich zullen ontvouwen. De risico’s hellen naar beneden.”

Uitspraken politici van grote invloed

Politieke risico’s worden volgens Kounis door de markten altijd als moeilijk voorspelbaar gezien. Daarom ziet hij markten risicopremies inbouwen. “In de komende dagen zullen uitspraken van beleidsmakers cruciaal zijn voor de richting van de markt, maar het is moeilijk voor te stellen dat het proces iets anders zal zijn dan rommelig”, aldus Kounis in de nieuwsbrief.

Merkel

Het fd noemt daarbij het voorbeeld van Angela Merkel die dinsdagochtend in een toespraak aan de Bondsdag zei dat ‘wie de Europese ‘familie’ verlaat niet kan verwachten privileges te houden zonder zich ook aan de verplichtingen te houden’ en dat de Europese Unie alleen formeel met de Britten gaat onderhandelen nadat een verzoek tot uittreding is gedaan en niet al eerder op informele basis. De AEX-index leverde direct daarna in korte tijd 0,5% in. Al was er een uur later al niets meer van te zien. ‘Het zal de aankomende dagen en weken vermoedelijk niets anders zijn’, voorspelt het fd.

Voorlopig noemen de banken de woningmarkt niet in het rijtje van markten die als eerste negatieve gevolgen ondervinden van het referendum. Een Brexit raakt deze bedrijfstakken mínder dan gemiddeld: de bouw, ‘onroerendgoedverhuur en -handel’, financiële dienstverlening en ‘computerservice en informatietechnologie’.

In Vastgoed 6 een uitgebreid artikel over de mogelijke gevolgen van het Brexit referendum op de Europese economie, de Nederlandse economie en uiteindelijk de Nederlandse woningmarkt. 

Bron nieuwsartikel: fd.nl