hypotheekrentes stijgen
©PublicDomainPictures, Pixabay

De vaste hypotheekrentes gaan nog steeds omlaag en zullen de komende weken hoogstwaarschijnlijk verder dalen. De marktrentes vertonen echter al drie weken een stijgende trend.

De hypotheekrentes zijn gebaseerd op de marktrentes en volgen de ontwikkeling daarvan meestal. Voorlopig liggen de marges bij geldverstrekkers nog steeds een stuk hoger dan een jaar geleden en is er nog voldoende ruimte voor verdere  hypotheekrenteverlagingen. Vooral ook doordat de verlagingen in relatief kleine stapjes gaan.

Dat schrijft Van Bruggen Adviesgroep in zijn hypotheeknieuwsbrief. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG is de afgelopen vier weken het meest gedaald met 0,29%, maar de daling bij 5 jaar vast zonder NHG is bijvoorbeeld slechts 0,1%.

Tekst gaast verder onder grafiek

Einde rentevaste periode

Wie op dit moment een hypotheek afsluit omdat hij een huis koopt of omdat de rentevaste periode afloopt, moet wel even slikken. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG staat  ongeveer 2,35% hoger dan het laagste punt vorig jaar en voor 20 jaar vast is deze nu zelfs 2,45% hoger. Historisch gezien staat de rente nog altijd laag, maar in vergelijking met de laatste paar jaar is de rente wel verdrievoudigd.

Wie aan het einde van zijn rentevaste periode zit, krijgt waarschijnlijk een lagere rente aangeboden dan hij nu betaalt. In 2012 stond de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG rond de 4,9%, tegen 3,4% nu. Voor 20 jaar vast gold een rente van rond de 5,6% tegen 3,8% nu.

Stijging gaat bijna twee keer zo snel als daling

Hoewel de daling de laatste weken vergeleken met eerdere perioden relatief snel gaat, blijft deze toch wel achter bij de snelheid van de verhogingen eerder dit jaar. Uit onderzoek van De Hypotheekshop blijkt dat geldverstrekkers de rente in de regel altijd sneller verhogen dan verlagen.

Hiervoor is de snelheid onderzocht van alle renteverhogingen sinds 2008, en die afgezet tegen de snelheid van renteverlagingen uit die periode. Hiervoor zijn de gemiddelde rentes van 5, 10 en 20 jaar vast met NHG (op weekbasis) over de jaren 2008-2022 gebruikt. De Hypotheekshop concludeert daaruit dat stijgingen inderdaad de afgelopen 15 jaar gemiddeld bijna twee keer zo snel gaan als verlagingen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: De Hypotheekshop

Seizoenspatroon

In algemene termen is er een duidelijk seizoenspatroon zichtbaar. Jaarlijks verlagen vooral de grootbanken rond de Open Huizen Dag begin april de hypotheekrente. Medio juni voeren geldverstrekkers verhogingen door om alle hypotheekaanvragen te kunnen verwerken voordat de zomervakantie begint. Begin augustus vindt over het algemeen de grootste daling in het jaar plaats als het naseizoen van start gaat. Medio november volgen dan renteverhogingen om het jaar rustig af te kunnen sluiten. De Hypotheekshop vat dit patroon samen in de rentewijsheid ‘volgt de hypotheekrente de cyclus, dan stijgt deze in juni en daalt in augustus’.

Lees ook: ‘Voorlopig einde stijging hypotheekrente’