nieuwe woonwensen

Ruim driekwart van de Nederlanders gebruikt zijn huis anders sinds het begin van de coronacrisis. Dit leidde bij de helft van de mensen tot nieuwe woonwensen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer onder 1.405 respondenten.

Bijna acht op de tien Nederlanders geeft aan dat zij hun huis anders gebruiken. Bij jongeren tot 34 jaar is dit effect het sterkst (87%). De helft van Nederland werkt thuis, maar er wordt ook meer thuis gedineerd en geborreld (33%) en thuis gesport (27%).

Nieuwe woonbehoeften leiden vaak tot aanpassingen in huis

Dit veranderde gebruik leidde bij meer dan de helft van de Nederlanders tot andere woonwensen. Een extra kamer is de grootste wens. Vooral gezinnen met kinderen snakken naar een aparte werk- of hobbykamer en naar meer rust. Bij 55+’ers is de behoefte aan nieuwe meubels het grootst.

Bijna twee derde van de mensen met nieuwe woonbehoeften heeft ook daadwerkelijk aanpassingen in huis gedaan, of is het van plan. Van verhuizen (12%), verbouwen (17%) tot de meest populaire ingreep: het opnieuw inrichten van het huis (26%). Ook greep 11% van de Nederlanders de coronaperiode aan om hun huis te verduurzamen. Vorig jaar zag Centraal Beheer al in een eerder onderzoek dat 40% van de Nederlanders hun vakantiegeld besteedde aan hun woning, waaronder door te investeren in verduurzaming.

Nederlanders werd ook gevraagd naar hun verwachtingen van de periode na corona. Veel nieuwe woonbehoeften blijken blijvend. Bijna een derde van de respondenten verwacht na corona meer thuis te werken dan voor de pandemie.

Lees ook: Sterke toename oversluiters en verbouwhypotheken

Trends door corona in een stroomversnelling

Marteyn Roose, directeur Particulieren bij Centraal Beheer, reageert: “Wij kijken continu naar de behoeften van onze klanten en hoe we met passende oplossingen hun wensen kunnen helpen realiseren. Bijvoorbeeld met de financiering van een verbouwing, isolatie van hun woning of hulp bij een klus in huis. Dit onderzoek naar veranderde woonbehoeften bevestigt het beeld dat wij al langer zagen. Mensen combineren steeds meer functies in en om het huis. En vinden gemak daarbij in toenemende mate belangrijk. Ook de wens om te verduurzamen neemt toe. Corona heeft deze trends duidelijk in een stroomversnelling gebracht.”