Vastgoed Actueel Visii

Maar liefst 20 procent van de jongeren is bereid te overbieden op een huis, ook al kunnen ze voor dat bedrag geen extra lening krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi, uitgevoerd door Panelwizard.

Maar liefst 20 procent van de jongeren is bereid te overbieden op een huis, ook al kunnen ze voor dat bedrag geen extra lening krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi, uitgevoerd door Panelwizard. Tegelijkertijd bieden twee op de vijf ondervraagden juist niet op huizen, omdat ze verwachten overboden te worden.

In opdracht van hypotheekadviseur Viisi werden 1.031 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar gevraagd naar hun biedgedrag bij het aankopen van een woning.

De uitkomst is dus tweeledig. Aan de ene kant is maar liefst 20 procent van de jonge Nederlanders bereid boven de vraagprijs te bieden, zelfs al kunnen ze voor dat bedrag geen extra lening krijgen. Tegelijkertijd bieden twee op de vijf ondervraagden (41 procent) juist niet op huizen, omdat ze verwachten toch wel overboden te worden.

‘Trends vergroten kans op huizenbubbel’

“Deze trends lijken in eerste instantie tegenstrijdig, maar de tweede is in feite een gevolg van de eerste. Door de overbiedingsgekte is de concurrentie zo moordend geworden dat een grote groep jonge kopers niet meer durft te bieden”, aldus Tom van der Lubbe, mede-oprichter van Viisi. “We vinden dit gevaarlijke ontwikkelingen, want het vergroot de kans op een huizenbubbel.”

Lees verder onder de afbeelding

Naast de angst overboden te worden, is er nog een reden waarom jonge Nederlanders op dit moment geen huis kopen: een verwachte prijsdaling. Ruim 42 procent van de ondervraagden verwacht dat de huizenprijzen de komende jaren zullen dalen en wacht daarom met het kopen van een huis. “De overheid zou met een Deltaplan moeten komen om het hele probleem op te lossen in plaats van losse maatregelen die alleen de symptomen bestrijden”, zegt van der Lubbe.

Onder de vraagprijs woning kopen

Toch is het kopen van een huis niet voor alle jonge Nederlanders problematisch. Voor veel mensen is overbieden namelijk niet nodig. Sterker nog, 35 procent heeft hun huis zelfs ónder de vraagprijs gekocht of kent mensen die dat gedaan hebben. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dit percentage zelfs op 46 procent.

“Huizen in de provincie zijn over het algemeen minder in trek en worden daarom ook vaker onder de vraagprijs verkocht”, zegt van der Lubbe. “Maar ook hier zien we de laatste jaren een verschuiving: waar voorheen alleen in de grote steden werd overboden zien we dat nu in de hele Randstad. We verwachten dat deze ontwikkeling verder door zal zetten.”

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek.

Bron: Viisi