Nationale Hypotheek Garantie
Volgend jaar kunnen huizenkopers tot een bedrag van €405.000 NHG aanvragen. - Foto: Canva

De NHG-kostengrens stijgt volgend jaar naar €405.000. Dit geeft meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit jaar geldt dat huizenkopers nog tot een bedrag van maximaal €355.000 een hypotheek met NHG kunnen krijgen.

De stijging met €50.000 is echt nodig, zegt voorzitter Carla Muters van de raad van bestuur van NHG. “Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. NHG biedt hulp bij financiële problemen en eventuele restschulden. Dat vangnet wordt door een verhoogde kostengrens voor een grote groep beschikbaar.”

NHG stelt de kostengrens jaarlijks vast met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën. De NHG-kostengrens gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag. In het tweede kwartaal lag de gemiddelde verkoopprijs voor een woning op €425.000. NHG gaat door het bedrag waarvoor een hypotheek met NHG kan worden afgesloten te verhogen, mee in de richting van deze gemiddelde prijs.

Loskoppelen NHG en ‘betaalbare woningen’

NHG geeft verder aan dat het kabinet de grens voor wat betaalbare woningen zijn, gaat loskoppelen van de NHG-grens. Tot nu toe hield het rijk de NHG-grens vast om te bepalen wat een betaalbare woning is. Maar door de stijging van de grens zijn woningen voor een grotere groep mensen minder betaalbaar, zegt de rijksoverheid.

Het rijk houdt de grens van betaalbaarheid daarom op €355.000 bij regionale woondeals die dit jaar en begin volgend jaar worden gesloten. Vereniging Eigen Huis meldde afgelopen voorjaar dat ook €355.000 al voor veel Nederlanders onbetaalbaar is.

Lees ook: Nieuwbouwwoning van €355.000 voor veel mensen onbetaalbaar

Oproep VEH: verhoog NHG-grens naar €440.000

VEH deed daarnaast in juli nog een oproep om de NHG-grens te verhogen naar €440.000. Voor de NHG-grens van €355.000 is bijna geen huis te koop, stelde de vereniging. NHG heeft de grens dus wel opgehoogd, maar niet naar het bedrag dat VEH heeft voorgesteld.

CBS-cijfers: huizenprijzen weer gestegen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder deze week dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal weer met 18,2% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs voor nieuwbouwwoningen komt voor het eerst boven de €500.000. Een nieuwbouwhuis was in het tweede kwartaal bijna 17% duurder dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

Lees verder onder de grafiek:

NHG grens

Volgens het statistiekbureau staat Nederland met deze ontwikkelingen nog altijd in de top-5 van landen met de grootste stijging van huizenprijzen in de Europese Unie. Alleen in Estland, Tsjechië, Hongarije en Litouwen stegen woningen nog sneller in prijs.