woningmarktcijfers

De gemiddelde verkoopprijs van een verkochte woning in Nederland is zeer sterk gestegen. Deze komt in het derde kwartaal van 2020 uit op 354.000 euro, een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde NVM kwartaalcijfers.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat de stijging van de huizenprijzen in een jaar tijd zo hoog was. De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op € 348.000 euro, bijna 2% onder de uiteindelijke transactieprijs. Van een coronadip is dus, net als in het vorige kwartaal, geen sprake.

In totaal verkochten NVM-makelaars dit derde kwartaal 41.583 koopwoningen, het hoogste aantal in bijna drie jaar en qua verkoop het beste derde kwartaal dat de NVM ooit had. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een stijging van maar liefst 14,4%.

Hoes: ‘nauwelijks nog iets te kiezen’

NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden.

“We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken”, zegt Hoes. “We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen.” De NVM-krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Een consument kan bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl dat normaal gesproken tussen de 5 tot 10 woningen zijn.

Tekort aan nieuwbouw

Hoes vindt dat ook het tempo van de nieuwbouwplannen omhoog moet. “Het tekort aan nieuwbouw heeft steeds negatievere effecten op de woningmarkt. De gemeenten en de provincies moeten echt meer en sneller grond aanwijzen waar gebouwd kan worden. En als zij er niet uitkomen dan moet de landelijke overheid regie nemen.

De stijging van het aanbod is vooral zichtbaar in de appartementenmarkt. In het derde kwartaal van 2020 zijn twee keer zoveel appartementen te koop gezet dan wat normaal in deze periode van het jaar gebruikelijk is. Driekwart van deze appartementen heeft een prijs van 3 ton of hoger.

Geen vakantiedip

Normaal gesproken is de zomervakantie een betrekkelijk rustige periode voor de nieuwbouw en gaan weinig projecten in de verkoop. Dit jaar is dat anders. In het derde kwartaal zijn er 10.500 woningen en kavels te koop gezet, circa 2000 meer dan normaal in Q3. Het aanbod heeft het aantal verkopen ook omhoog gestuwd.

Met 9.400 nieuwbouwwoningen en -kavels is er 45% meer verkocht dan in 2019 en 24% meer dan het tweede kwartaal van dit jaar. Het naar voren halen van nieuwbouwprojecten in het derde kwartaal zal volgens verwachting effect hebben op het aanbod in het vierde kwartaal. Er is namelijk niet ineens meer nieuwbouw beschikbaar.

Het bericht met de volledige NVM kwartaalcijfers is te lezen op de website.