stijging hypotheekrente

De stijging van de hypotheekrente lijkt iets af te vlakken. Dat signaleren zowel de Hypotheekshop als De Hypotheker en Van Bruggen Adviesgroep.

Volgens De Hypotheekshop is de afvlakking niet alleen af te lezen aan de weekstijging, maar ook aan het aantal renteverhogingen dat geldverstrekkers in een week doorvoerden. Tussen 16 en 20 mei steeg de rente gemiddeld met 0,06%, ten opzichte van 0,15% de week ervoor. Geldverstrekkers voerden 26 renteverhogingen door. De week ervoor waren dat er 43, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Per saldo is de hypotheekrente inmiddels met bijna 2 procentpunt gestegen ten opzichte van het laagtepunt van september 2021. De rentestand bevindt zich daarmee op het niveau van begin 2015. Dat is nog steeds laag in vergelijking met zo’n tien jaar geleden, toen de rentes schommelden tussen de 4% en 6%.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Gemiddelde hypotheekrente; bron: De Hypotheekshop

 


Koopwoningen in april 19,7% duurder

Van effect op de huizenprijzen is nog geen sprake, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van april vorig jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 19,7%. Wel werden opnieuw minder huizen verkocht, maar dat kan ook een teken zijn van aanhoudende krapte. Het Kadaster registreerde in april 15.972 woningtransacties, bijna 16% minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30% minder dan in dezelfde periode van 2021.


CPB: daling huizenprijzen dit jaar mogelijk

Volgens het Centraal Planbureau is het niet helemaal uitgesloten dat de huizenprijzen dit jaar nog gaan dalen, staat in een publicatie over de risico’s van het Nederlandse financiële stelsel. Hoewel het adviesorgaan het voorzichtig verwoordde, stond er wel dat een ‘onvoorziene daling’ van de huizenprijzen ‘tot de mogelijkheden’ behoort.

Minder lenen, huis eerder in de verkoop

Een daling van de huizenprijzen is vooral mogelijk als de hypotheekrente hard oploopt, waardoor nieuw af te sluiten hypotheken duurder worden, zegt directievoorzitter Michel van den Akker van De Hypotheker. “Een stel met een gezamenlijk inkomen van € 75.000 met een rentevaste periode van twintig jaar kon in januari nog bijna € 385.000 lenen, tegen 1,94%”, zegt Van den Akker. Nu de rente bijna twee keer zo hoog is, ligt dat bedrag ruim € 18.000 lager. “Een bedrag dat het verschil kan maken bij het wel of niet kunnen kopen van je droomhuis.”

Sommige huizenbezitters voelen volgens het FD nattigheid, gaan daarom over tot actie en hebben hun woning te koop gezet, terwijl ze daar eigenlijk nog geen plannen voor hadden.

Minder geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

De afgelopen week verhoogden iets minder geldverstrekkers hun hypotheekrentes dan in de weken daarvoor. Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep. Afgelopen week verhoogden ongeveer drie op de vijf geldverstrekkers hun rentes, terwijl dat de weken ervoor vier op de vijf of meer waren. Van Bruggen verwacht dat de komende week nog minder geldverstrekkers hun hypotheekrentes gaan verhogen.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Gemiddelde renteontwikkeling met en zonder NHG; bron: Van Bruggen Adviesgroep

Geldverstrekkers: niet de laagste rente aanbieden

De verwachting is dat de rentes de komende tijd iets langzamer zullen stijgen. Tenminste; als de marktrentes op het huidige niveau blijven en niet weer de stijgende trend oppakken. Van Bruggen meldt dat geldverstrekkers het wel nog altijd ‘super druk’ hebben met ‘de hausse van hypotheekaanvragen’ als gevolg van de snelle stijgingen van de laatste maanden’.

Omdat geen enkele geldverstrekker volgens Van Bruggen de laagste rente wil aanbieden, zal de stijgende trend van de hypotheekrentes naar verwachting iets langer aanhouden dan die van de marktrentes. Een maand geleden steeg de hypotheekrente nog ongekend hard en leek het einde van de stijging nog niet in zicht.

De Hypotheker publiceerde een rekenvoorbeeld over de invloed van de stijgende rente op de maximale hypotheek van een huishouden.

Lees ook: Hypotheekrente stijgt, consumentenvertrouwen daalt